Εν Συντομία | Ειδήσεις (89)

Δεκέμβριος 2021

Μετά την επιλογή των φρεγατών FDI HN έχει σειρά το πρόγραμμα κορβετών και εκσυγχρονισμού των MEKO. (c) Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις

ΕΛΛΑΔΑ

Ο αμυντικός προϋπολογισμός θα ανέλθει στα 6,39 δισ. ευρώ το 2022 από 5,44 δισ. ευρώ το 2021 και 3,35 δισ. ευρώ το 2020. Οι δαπάνες για εξοπλισμούς το 2022 προϋπολογίζονται σε 3,37 δισ. ευρώ.

Όπως γράφει η ιστοσελίδα «E-Amyna», με τη ψήφιση του νομοσχεδίου Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ από το αμερικανικό Κογκρέσο θα γίνουν διαθέσιμα 9 εκατ. δολάρια στα έτη 2022-2026 για εκπαίδευση αξιωματικών-υπαξιωματικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (πρόγραμμα IMET) και 125 εκατ. δολάρια στα έτη 2022-2026 για προμήθεια οπλικών συστημάτων προς αντικατάσταση πεπαλαιωμένων (πρόγραμμα ERIP). Επιπλέον, θα γίνεται υποβολή ετήσιας αναφοράς από το Πεντάγωνο για καταγραφή των αναγκών της Ελλάδας σε μεταχειρισμένο στρατιωτικό υλικό κατά προτεραιότητα ικανοποίησή του (πρόγραμμα EDA). Τέλος, ζητείται επίσπευση παραδόσεων μαχητικών F-35 στην ΠΑ σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να προχωρήσει στην απόκτησή του.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Δούρειος Ίππος», στις 21/12 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής για τα προγράμματα προμήθειας 3+1 φρεγατών FDI HN, έξι (6) μαχητικών Rafale F3R, 44 τορπιλών DM2A4 και επιπλέον υλικών του προγράμματος Neptune II. Επίσης συζητήθηκε το πρόγραμμα FOS των μεταγωγικών C-27J.

Στις 2/12 πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή παραλαβής των πρώτων 44 τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων αναγνώρισης (ΤΤΟΑ) M1117. Στα οχήματα πρέπει να προστεθούν οπλικά συστήματα και σύστημα επικοινωνιών. Η Ελλάδα προμηθεύεται 1.200 M1117 που θα κατανεμηθούν στον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ), τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ).

Στις 8/12 το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε τη συγκρότηση Διεύθυνσης Διαστήματος.

==

Σύμφωνα με τον «Δούρειο Ίππο», στις 24/11 το ΓΕΣ ενέκρινε τη Μελέτη Ολοκληρωμένης Πρότασης Υποπρογράμματος (ΜΟΠΥ) για τεθωρακισμένα οχήματα αμφίβιας εφόδου AAV-7, που προτείνει την προμήθεια 76 οχημάτων, εκ των οποίων τεσσάρων (4) περισυλλογής και 14 διοίκησης. Το κόστος ανά όχημα από όλες τις εργασίες που θα αναληφθούν ανέρχεται σε 1,7 εκατ. ευρώ περίπου. Η πρόταση αφορά διατήρηση των οχημάτων σε υπηρεσία για περίοδο τουλάχιστον 10 ετών.

Κατά το περιοδικό «Πτήση», η αμερικανική Lockheed Martin είχε προτείνει στον ΕΣ την προηγούμενη δεκαετία τον εκσυγχρονισμό των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων M270 σε M270A1 UFCS, χωρίς αποτέλεσμα. Η τότε πρόταση αφορούσε την αναβάθμιση 2-3 εκτοξευτών ανά έτος λαμβάνοντας υπόψη την τότε οικονομική δυσπραγία και άγγιζε και την περίπτωση πιθανής προμήθειας μεταχειρισμένων M270 από τα πλεονάσματα των ΗΠΑ. Σήμερα προτείνεται αναβάθμιση των εκτοξευτών του ΕΣ σε επίπεδο M270A2 ή σε υβριδικό επίπεδο μεταξύ του M270A1 και του M270A2. Στην τελευταία περίπτωση κόστους 1-1,2 δισ. ευρώ μαζί με πυρομαχικά. Κατά την ίδια πηγή, η γερμανική KMW προτείνει πρόγραμμα αναβάθμισης MARS-II/MLRS-E.

Σύμφωνα με τον «Δούρειο Ίππο», το ΓΕΣ στοχεύει στον εκσυγχρονισμό 24 από τις 36 μονάδες πυρός M270 MLRS και την προμήθεια αρχικών φόρτων ρουκετών. Οι υπόλοιπες 12 μονάδες πυρός θα αξιοποιούν το απόθεμα των ρουκετών M26. Για τον εκσυγχρονισμό των 24 M270 απαιτείται εκτιμώμενο χρόνος 3 ετών περίπου από την ανάθεση της σύμβασης.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος», είναι σε εξέλιξη η αντικατάσταση των κινητήρων των εννέα (9) μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47DG της Αεροπορίας Στρατού. Ταυτόχρονα, έχει ενεργοποιηθεί πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ελικόπτερα και έχει σταλεί αίτημα στις ΗΠΑ για τη σύνταξη διακρατικής συμφωνίας (LOA) που θα πληροί τις ελληνικές απαιτήσεις.

Με βάση τον «Δούρειο Ίππο», το ΕΤΑ θα αποκτήσει τέσσερα (4) οχήματα ειδικών αποστολών-επιχειρήσεων MRZR 4 (4×4) της αμερικανικής Polaris Defense.

Στις 14/12 πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ η υπογραφή της Συμφωνίας Πλαίσιο 002Β/21 για προμήθεια 41 ταχυπλόων σκαφών μεταφοράς προσωπικού τύπου Munin S-1200 και παροχή αρχικής υποστήριξης 7 ετών.

==

Στην ομιλία για τον Εορτασμό του Αγίου Νικολάου και την Επέτειο των ναυμαχιών Έλλης και Λήμνου, ο αρχηγός ΓΕΝ (Α/ΓΕΝ) αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης εγκωμίασε τις τρεις (3) φρεγάτες FDI HN, αναφέρθηκε στα προγράμματα:

– τορπίλης βαρέος τύπου και αντιμέτρων τορπιλών για τα υποβρύχια

– εξοπλισμού των σκαφών ανορθόδοξου πολέμου (ΣΑΠ) και των κανονιοφόρων τύπου Μαχητής με κατευθυνόμενα βλήματα μικρού και μέσου βεληνεκούς

– την παραλαβή της έκτης πυραυλακάτου Super Vita

– την πρόσκτηση επτά (7) ελικοπτέρων MH-60 Romeo

– την ανάταση διαθεσιμότητας των ελικοπτέρων S-70 Bravo

– τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των ΑΦΝΕ P-3

Ο Α/ΓΕΝ πρόσθεσε ότι εντείνονται οι εργασίες συμμετοχής στην Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), με κυριότερο παράδειγμα τη συμμετοχή στην ανάπτυξη νέων κορβετών. Ανέφερε την παραλαβή του ΠΓΥ «Αίας» και την απόφαση αντικατάστασης των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών σε τρίτη φρεγάτα τύπου S («Κουντουριώτης»). Τέλος, είπε ότι προχωρά η διερεύνηση δοκιμασμένων και αξιόπιστων λύσεων σε φρεγάτες, υποβρύχια και ναρκοθηρευτικά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο δίκτυο ευρυζωνικών επικοινωνιών υψηλών συχνοτήτων «Αιγαίας» και την επαύξηση των δυνατοτήτων επιτήρησης στην ελληνική θαλάσσια επικράτεια.

Στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2022, ο ΥΕΘΑ έκανε λόγο για πρόγραμμα προμήθειας τεσσάρων (4) κορβετών και εκσυγχρονισμού των τεσσάρων (4) φρεγατών MEKO 200, που θα καλυφθούν με το ποσό που παραμένει από τα 5 δισ. ευρώ αν αφαιρεθεί το κόστος των φρεγατών FDI HN.

Με βάση το «Mer et Marine», οι FDI HN θα φέρουν διπλάσιο αριθμό βλημάτων Aster από τις γαλλικές FDI, σύστημα CIWS, σύστημα εξαπόλυσης αναλωσίμων και υποδομή ζεύξης δεδομένων για μη επανδρωμένο αερόχημα S-100.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Newpost», η αρχική πρόταση της γαλλικής Naval Group για τέσσερις (4) κορβέτες Gowind αγγίζει το 1,7 δισ. ευρώ.

Με βάση την «Πτήση», η ιταλική Fincantieri προτείνει την κορβέτα Doha με τροποποιήσεις στο ΠΝ, με κυριότερη διαφορά την ύπαρξη αντιαεροπορικών βλημάτων MICA αντί Aster.

Σύμφωνα με τον «Δούρειο Ίππο», το κόστος των ιταλικών κορβετών κυμαίνεται σε 1,5 δισ. ευρώ, που αυξάνεται σε 1,9 δισ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένων όπλων, FOS κλπ.

Κατά το «Defense News», κάθε γαλλική European Patrol Corvette εκτιμάται ότι θα κοστίζει 250-300 εκατ. ευρώ.

Μέχρις ώρας το πρόγραμμα European Patrol Corvette περιλαμβάνει προσφορά συγχρηματοδότησης από έξι (6) χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Δανία, Νορβηγία). Οι χώρες θα συνεισφέρουν 30 εκατ. ευρώ για R&D και η ΕΕ θα χορηγήσει ακόμα 60 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της δανέζικης SH Defense αναφέρει ότι το σπονδυλωτό module αποστολής «The Cube» θα ενσωματωθεί στην European Patrol Corvette.

Κατά την «Πτήση», το Πολεμικό Ναυτικό έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για περιπολικά κλάσης Cyclone από τις ΗΠΑ.

Κατά την ιστοσελίδα «Defence Point», είναι πιθανό οι προς απόκτηση 44 τορπίλες DM2A4 να είναι μέσης έκδοσης.

Σύμφωνα με το «Newpost», το πρόγραμμα απόκτησης έξι (6) μεταχειρισμένων ναρκοθηρευτικών Alkmaar από την Ολλανδία θα κοστίσει μαζί με ανταλλακτικά περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Στις 10/12 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της DSCA η έγκριση από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών της πιθανής πώλησης στην Ελλάδα τεσσάρων (4) φρεγατών HF2 με εκτιμώμενο κόστος 6,9 δισ. δολάρια. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονταν όπλα, υλικά και υπηρεσίες αλλά ήταν άγνωστος ο αριθμός των αντιαεροπορικών βλημάτων CAMM και CAMM ER, καθώς επίσης των αντιπλοϊκών NSM (σημ. «ΙΔΒΑΜ»: Ενδεχομένως γιατί οι τρεις τύποι βλημάτων δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ). Στις 13/12 έγινε γνωστό ότι τα 5,4 δισ. δολάρια αφορούν τα ίδια τα πλοία, πέντε (5) συστήματα διαχείρισης μάχης COMBATSS-21, πέντε (5) συστήματα VLS Mk41, 200 βλήματα RAM, πέντε (5) εκτοξευτές RAM, 32 βλήματα ASROC-VLA, 16 πολυβόλων M240B των 7,62 χιλιοστών με πυρομαχικά και 32 τορπιλών Mk-54. Το πλοία συνοδεύονταν από VDS Captas-2 ή LFATS, σύστημα STRALES και τηλεχειριζόμενα πυροβόλα Narwhal των 20 χιλιοστών.

Στις 10/12 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της DSCA η έγκριση από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών του πιθανού εκσυγχρονισμού των τεσσάρων (4) ελληνικών φρεγατών MEKO 200HN με εκτιμώμενο κόστος 2,5 δισ. δολάρια. Στην τιμή περιλαμβάνονται όπλα, υλικά και υπηρεσίες. Στις 13/12 έγινε γνωστό ότι το 1,5 δισ. δολάρια αφορά την αναβάθμιση οκτώ (8) συστημάτων Phalanx σε Phalanx Blk 1B Baseline 2, την αναδιαμόρφωση/αναβάθμιση τεσσάρων (4) πυροβόλων Mk45 των 127 χιλιοστών, τεσσάρων (4) συστημάτων διαχείρισης μάχης COMBATSS-21 και την αναδιαμόρφωση/αναβάθμιση του συγκροτήματος σόναρ AN/SQS-56. Στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται η τοποθέτηση ραντάρ TRS-4D και τηλεχειριζόμενων πυροβόλων Narwhal των 20 χιλιοστών.

Σύμφωνα με το «Defense News», το αμερικανικό πακέτο προς το ΠΝ θα ολοκληρωνόταν με παροχή τεσσάρων (4) αποσυρθέντων πλοίων από το Αμερικανικό Ναυτικό – ενδεχομένως παροπλισμένα LCS ή καταδρομικά. Παράλληλα, επικαλούμενο βιομηχανικές πηγές το αμερικανικό ΜΜΕ υποστηρίζει ότι η αμερικανική ομάδα προώθησης των HF2 ζητήθηκε από την Ελλάδα να συνεχίσει την εργασία παρά την ανακοίνωση με τη Γαλλία.

Κατά την «Πτήση», έχει προταθεί από τις ΗΠΑ μια σειρά πιθανών επιλογών προς το ΠΝ, που αφορούν μια φθηνότερη διαμόρφωση της HF2 ή 3+1 μεταχειρισμένα LCS, εκσυγχρονισμό των MEKO 200, σύνδεση στο πρόγραμμα FFGX ή βοήθεια στη σχεδίαση νέας κλάσης πολεμικών πλοίων ειδικά για τις ελληνικές ανάγκες. Οι επιλογές μπορούν να γίνουν εναλλακτικά.

Στις 10/12 δημοσιοποιήθηκε από τη NAVAIR η φωτογραφία του πρώτου ελληνικού ελικοπτέρου MH-60R.

Οι παραδόσεις παρτίδων αρχικής παραγωγής για βλήματα ESSM Block II αναμένεται να ξεκινήσουν το Οικονομικό Έτος 2021 (FY21) και η παραγωγή πλήρους ρυθμού προγραμματίζεται για το 2024.

Απαντώντας στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος λέει ότι είναι σε εξέλιξη προγράμματα εξοπλισμού των ΣΑΠ Mk V με επιχειρησιακά συστήματα, με σκοπό την αύξηση της μαχητικής ικανότητάς τους.

==

Τα δύο πρώτα εκπαιδευτικά κέντρα του προγράμματος NATO Flight Training Europe (NFTE) είναι στο Pardubice της Τσεχίας και το Decimomannu της Ιταλίας.


ΚΥΠΡΟΣ

Εξελίξεις στις Ελεύθερες Περιοχές

Το ΚΣΕΔ Λάρνακας υπέγραψε σύμβασης απόκτησης ενός (1) επανδρωμένου Aerostar της ισραηλινής Aeronautics.

Στην ομιλία του για την Εορτή του Αγίου Νικολάου ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης είπε ότι αποκτήθηκαν τρία (3) σκάφη έρευνας και διάσωσης για τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, αναβαθμίστηκε το σύστημα κατευθυνόμενων πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας και σύντομα θα αρχίσει ο εκσυγχρονισμός των δυνατοτήτων συλλογής ναυτικών πληροφοριών, διοίκησης και ελέγχου ναυτικών επιχειρήσεων.

Στις 12/12 ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η χώρα του αγοράζει 11 επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρετανική Δραστηριότητα

Με το Project Stone Cutter έχει αντικατασταθεί το υφιστάμενο βρετανικό επίγειο ραντάρ και σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου στην Κύπρο. Υπάρχει πλέον χρήση πιο αξιόπιστης ψηφιακής τεχνολογίας για να δίνεται στην Επιχείρηση Shader καλύτερη υπηρεσία από το νοτιοανατολικότερο ραντάρ στο NATO.


ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι ΗΠΑ έχουν στο Incirlik 20 πυρηνικές βόμβες B61-3/-4, όπως γράφει η «FAS».

Με βάση ανανεωμένες δορυφορικές εικόνες από την αεροπορική βάση Al-Watiya στη Λιβύη, οι δύο τουρκικές συστοιχίες αντιαεροπορικών I-HAWK παραμένουν.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Fuat Oktay ανέφερε στις 26/11 πως η MIT έπαιξε ενεργό ρόλο στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020. Ο προϋπολογισμός της MIT για το 2022 φτάνει τα 3,5 δις τουρκικές λίρες.

Σε δηλώσεις στις 6/9 ο Ισμαήλ Ντεμίρ λέει ότι το αντιαεροπορικό σύστημα Siper θα έχει εμβέλεια 70 ή 100 χιλιόμετρα αρχικά και ότι υπάρχει εργασία στην ανάπτυξη έκδοσης του πυραύλου κατά πλοίων Atmaca για υποβρύχια.

Η Airbus Defence θεωρεί πως η μεταπώληση των βρετανικών μαχητικών Eurofighter Tranche 1 (η Βρετανία έχει 53 τέτοια, από τα οποία είναι ενεργά 30 – 20 μονοθέσια και 10 διθέσια) είναι μη πιθανή. Όμως τα αεροσκάφη βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

==

Με βάση το «Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος», η BMC έχει κατασκευάσει μέχρι στιγμής έξι (6) αυτοκινούμενα πυροβόλα T-155 Firtina II και ένα (1) άρμα μάχης Altay με κινητήρες γερμανικής προέλευσης.

Όπως αναφέρει το «Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος», το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στις 3/12 την ολοκλήρωση δοκιμών αποδοχής και παραλαβής τριών (3) πρόσθετων επιθετικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων Akinci από τον Τουρκικό Στρατό.

Σύμφωνα με το «Scramble», ο Τουρκικός Στρατός διαθέτει έξι (6) Akinci.

Η Asisguard έχει δημιουργήσει το drone Eren, το οποίο φέρει όπλο laser.

Το σύστημα αντι-πυροβολικού/αντι-ολμικού STR της Aselsan εντάχθηκε σε υπηρεσία με τον Τουρκικό Στρατό στις 10/12, σύμφωνα με το «Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος».

Η SSB ανακοίνωσε την παράδοση του συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου Ilgar στον Τουρκικό Στράτο, όπως γράφει το «Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος», που θεωρείται εξέλιξη του Milkar-3A3.

==

Στις 7/12 ανακοινώθηκε ότι το πλοίο συλλογής πληροφοριών «TCG Ufuk» (A591) έχει εισήλθε σε υπηρεσία με το Τουρκικό Ναυτικό.

Το Τουρκικό Ναυτικό παρέλαβε το τρίτο και το τέταρτο αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων P-72.

Η Τουρκική Ναυτική Αεροπορία είχε εννέα (9) μη επανδρωμένα αεροχήματα Bayraktar TB2, έξι (6) μη επανδρωμένα αεροχήματα Anka και ένα (1) μη επανδρωμένο αερόχημα Aksungur.

Κατά το «Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος», η πυρκαγιά που σημειώθηκε το 2019 στο μελλοντικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «TCG Anadolu» (L400) προκάλεσε καθυστέρηση 4-5 μηνών στο χρονοδιάγραμμα.

Τα επιθετικά ελικόπτερα AH-1W του Τουρκικού Στρατού αποφασίστηκε να δοθούν στο Τουρκικό Ναυτικό, με σκοπό να αξιοποιούνται από το μελλοντικό LHD «TCG Anadolu». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Army Aviation», τα ελικόπτερα έχουν εξοπλισθεί με το σύστημα αυτοπροστασίας HEWS της Aselsan, ενώ μερικά έχουν τον εκτοξευτήρα TMLS της Roketsan και τους δίνεται έτσι η δυνατότητα να εκτοξεύουν πυραύλους UMTAS και κατευθυνόμενες ρουκέτες CIRIT.

Κατά το «Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος», το κόστος των 27 τεθωρακισμένων οχημάτων αμφίβιας εφόδου ανέρχεται κατά προσέγγιση σε 155 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το «Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος», το πλοίο γενικής υποστήριξης «TCG Gungor Durmus» (A574) παραδόθηκε στις 8/12 στο Τουρκικό Ναυτικό.

==

Όπως αναφέρει το «Nordic Monitor», μιλώντας στην τηλεόραση ο Ισμαήλ Ντεμίρ λέει ότι η Τουρκική Αεροπορία αντιτίθεται στην αγορά ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών.

Το 10ο μεταγωγικό A400M αναμένεται να παραληφθεί τον Μάρτιο του 2022.

==

Στις 19/12 εκτοξεύθηκε ο δορυφόρος επικοινωνιών Turksat 5B.


ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

BM*

Η ΒΜ* θα συμμετέχει στον ευρωπαϊκό σχηματισμό μάχης HELBROC με 43 στρατιώτες.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Τα τέσσερα (4) ελικόπτερα γενικής χρήσης Huey II έφθασαν στις 4/12 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαράγιεβο οι ΗΠΑ δέχτηκαν περισσότερα από 50 εκατ. δολάρια σε εξοπλισμό αυτό το έτος.

Βουλγαρία

Στις 3/12 ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου από συνολικά δύο υπεράκτιων περιπολικών πλοίων OPV-90 για το Βουλγαρικό Ναυτικό. Τα πλοία έχουν μήκος 90 μέτρα, εκτόπισμα 2.300 τόνους και θα φέρουν κύριο πυροβόλο 76 χιλιοστών, τέσσερις (4) πυραύλους κατά πλοίων, οκτώ (8) αντιαεροπορικούς πυραύλους, πυροβόλο 35 χιλιοστών και ελαφρές τορπίλες.

Στις 15/12 παραδόθηκαν στη Βουλγαρική Αεροπορία τρία (3) εκπαιδευτικά αεροσκάφη Zlin 242L. Το τέταρτο αεροσκάφος ακολούθησε στις 17/12. Η Βουλγαρία παρήγγειλε τέσσερα (4) Zlin 242L στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 με κόστος περίπου 2,1 εκατ. ευρώ.

Κροατία

Στην Κροατία βρίσκεται η αναθεωρημένη LOA για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης M2 Bradley από τις ΗΠΑ, που θεωρείται ότι είναι αρκετά φθηνότερη από την προηγούμενη.

Ρουμανία

Η Ρουμανία σχεδιάζει την αγορά 32 μεταχειρισμένων μαχητικών F-16 από τη Νορβηγία

Στις 14/12 έφθασε στη Ρουμανία το έκτο μεταγωγικό C-130.

Ιταλικά μαχητικά Eurofighter αντικαθιστούν τα καναδικά CF-18 στην εναέρια αστυνόμευση του ρουμανικού εναέριου χώρου.

Σερβία

Το 2022 η Σερβία θα παραλάβει 18 τροχοφόρα τεθωρακισμένα Lazar (8×8), 20 ελαφρά τεθωρακισμένα Milos, 10 οχήματα MRAP M20 (6×6) και έξι (6) αυτοκινούμενα πυροβόλα Nora B52. Επιπλέον θα παραδοθούν τρία (3) μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17, δύο σχηματισμοί αντιαεροπορικών Pantsir-S1, 18 αντιαεροπορικά συστήματα Mistral 3 για αυτοκινούμενα ΑΑ Pasars, πέντε (5) μη επανδρωμένα οχήματα Mali Milos, 66 οχήματα Humvee και 10 τεθωρακισμένα BOV. Ακόμη θα παραληφθούν τα επόμενα χρόνια 22 συστήματα ραντάρ. Τέλος η Σερβική Αεροπορία θα παραλάβει τέσσερα (4) επιθετικά ελικόπτερα Mi-35, 10 ελικόπτερα H145M και δύο (2) μεταγωγικά C295.

Το 2022 θα παραδοθούν στον Σερβικό Στρατό 12 αυτοκινούμενα ΑΑ Pasars.

Το πρώτο φορτίο αντιαρματικών πυραύλων Kornet έφθασε στη Σερβία.

Το σερβικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει την ύπαρξη συνομιλιών με την Κύπρο για την προμήθεια των επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35.

Η Σερβία εξετάζει την απόκτηση του γαλλικού μαχητικού Rafale.

Η Σερβία θα παραγγείλει το ρωσικό σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου Repellant.


ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Αίγυπτος

Η Αίγυπτος διαπραγματεύεται την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης M1A1 Abrams σε έκδοση M1A2.

Αίγυπτος και Νότια Κορέα φέρονται να συζητούν μια συμφωνία για την εγχώρια παραγωγή του άρματος μάχης K2 στην Αίγυπτο με μεταφορά τεχνολογίας. Η Αίγυπτος ίσως επίσης εξετάζει την εγχώρια κατασκευή του T-90MS.

Η πρόταση της νοτιοκορεατικής Hanwha στην Αίγυπτο για το αυτοκινούμενο πυροβόλο K9A1 των 155 χιλιοστών συνοδεύεται από τα οχήματα ανεφοδιασμού K10 και το ΚΔΠ K11.

Ο Αιγυπτιακός Στρατός φέρεται να έχει τροποποιήσει αριθμό αρμάτων μάχης T-55 σε FAASV.

Η ισπανική Escribano Mechanical & Engineering έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την αιγυπτιακή AOI για την παροχή μη επανδρωμένων σταθμών οπλισμού για οχήματα και ναυτικές μονάδες. Η Αίγυπτος εξετάζει μη επανδρωμένου πύργου πυροβόλου 30-40 χιλιοστών – ενδεχομένως για τροχοφόρα οχήματα οικογενείας Temsah και ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Sinai 200.

Σύμφωνα με το EDR Magazine, ο Αιγυπτιακός Στρατός αναμένεται να αποκτήσει 400 μη επανδρωμένους σταθμούς οπλισμού από την AOI για εγκατάσταση σε τεθωρακισμένα οχήματα.

Το Sinai 200 έχει μήκος 6,1 μέτρα και βάρος 14 τόνους. Έχουν κατασκευαστεί τρία (3) οχήματα. Σύμφωνα με το EDR Magazine, το συμβόλαιο παραγωγής οχημάτων για τον Αιγυπτιακό Στρατό έχει υπογραφεί.

Η Αίγυπτος θέλει να κατασκευάσει εγχώρια συλλογές ακριβείας για πυρομαχικά πυροβολικού των 122 και 155 χιλιοστών σε συνεργασία με την ισπανική Escribano Mechanical & Engineering.

Η αιγυπτιακή AOI και το Στρατιωτικό Τεχνικό Κολέγιο παρουσιάζουν στην έκθεση «EDEX 2021» το τακτικό μη επανδρωμένο Nut, το οποίο χρησιμοποιείται από τον Αιγυπτιακό Στρατό και είναι γνωστότερο ως ASN-209. Το Nut μεταφέρει μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 50 κιλών και έχει αυτονομία 10 ωρών.

==

Τα Ναυπηγεία Αλεξάνδρειας έχουν αρχίσει την κατασκευή της φρεγάτας MEKO A200EN. Η Αίγυπτος αποκτά τέσσερις φρεγάτες του τύπου, από τις οποίες τρεις κατασκευάζονται στη Γερμανία και μία στην Αίγυπτο.

Το συμβόλαιο απόκτησης πυραύλων MICA VL NG για τις φρεγάτες MEKO A200EN αποτιμάται σε 300 εκατ. ευρώ.

Τα Ναυπηγεία Αλεξάνδρειας παρουσίασαν στην έκθεση «EDEX 2021» το σχέδιο κορβέτας CC60, που είναι προϊόν συνεργασίας με τη γερμανική Lurssen.

Το πρώην πλοίο γενικής υποστήριξης RFA Fort Austin δέχεται επισκευές πριν παραδοθεί στο Αιγυπτιακό Ναυτικό.

Η Αίγυπτος λέγεται ότι δείχνει ενδιαφέρον να αποκτήσει ΣΚΒ Brahmos.

==

Η Αιγυπτιακή Αεροπορία φέρεται να μην έχει κανένα μαχητικό Su-35SE σε αιγυπτιακό έδαφος, ενδεχομένως, υπό τον φόβο αμερικανικών κυρώσεων λόγω CAATSA.

Στην έκθεση «EDEX 2021» παρουσιάζεται το μη επανδρωμένο EJune-30 SW, προϊόν συνεργασίας της Industrial Complex Engineering Robots και του υπουργείου Άμυνας της Αιγύπτου, που μοιάζει με το εμιρατινό MALE Yabhon United 40. Το EJune 30 SW έχει μήκος 8,9 μέτρα, εκπέτασμα 12 μέτρα, μέγιστο βάρος απογείωσης 1.400 κιλά και αυτονομία 24 ωρών.

Σε αιγυπτιακή υπηρεσία τα UAS Wing Loong έχουν παρατηρηθεί να φέρουν κατευθυνόμενα όπλα AKD-10 (Blue Arrow 7) και TL-2.

Η Leonardo είναι κοντά στην πώληση 24 M-346 στην Αίγυπτο. Το αεροσκάφος κοστίζει περίπου 20 εκατ. δολάρια και το συμβόλαιο θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 0,5 δισ. ευρώ.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανέθεσε στις 28 Δεκεμβρίου έργο ύψους 102,4 εκατ. δολάρια στη Lockheed Martin για τον εκσυγχρονισμό αισθητήρων 25 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64D της Αιγύπτου, στο πλαίσιο ευρύτερου προγράμματος εκσυγχρονισμού σε AH-64E.

Η Αίγυπτος έχει υπογράψει την αγορά επιπλέον οκτώ (8) ελικοπτέρων AW149, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό ελικοπτέρων του τύπου που αποκτά σε 32.

Η Αίγυπτος έχει υπογράψει συμφωνία με τη BAE Systems για προμήθεια συστημάτων ραντάρ επιτήρησης.

Το πρώτο αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T SLM παραδόθηκε στην Αίγυπτο τους προηγούμενους μήνες. Η Αίγυπτος φέρεται να έχει υπό παραγγελία συνολικά 10 IRIS-T SLX, 7 IRIS-T SLM και 6 IRIS-T SLS.

Η Αίγυπτος φέρεται να είναι σε συζητήσεις με διάφορες νοτιοκορεατικές εταιρείες για τη μεταφορά τεχνολογίας, με σκοπό την εγχώρια παραγωγή επίγειων συστημάτων ραντάρ. Η Αίγυπτος και η ρωσική Almaz-Antey φέρεται να είναι κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για μια στρατιωτική έκδοση του συστήματος επιτήρησης “Mera” και εξοπλισμό επικοινωνιών συναφή με το σύστημα GLONASS.

Ισραήλ

Σύμφωνα με το «Airwars», στις 11 μέρες των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα τον προηγούμενο Μάιο σκοτώθηκαν από ίσως δεκαπλάσιοι άμαχοι από ισραηλινά πυρά από όσους έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ σε οκτώ (8) χρόνια στη Συρία. Πιο συγκεκριμένα, οι Ισραηλινοί φαίνεται ότι ευθύνονται για τον θάνατο 151 ως 192 αμάχων Παλαιστινίων. Αντίθετα, οι Παλαιστίνιοι παρουσιάζεται πως ευθύνονται για τον θάνατο 15 έως 20 αμάχων Ισραηλινών.

==

Τα ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας SH-60F αναμένεται να φτάσουν στο Ισραήλ το 2022. Το 2015 εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ η μεταβίβαση οκτώ (8) SH-60F με EDA. Τα SH-60F προορίζονται για τις κορβέτες Sa’ar 6 και Sa’ar 5 (στις τελευταίες έγιναν εργασίες επέκτασης του ελικοδρομίου).

Τα SH-60F θα μπορούν να φέρουν τορπίλες, πυραύλους Spike ή Hellfire, ατρακτίδιο πυροβόλου 20 χιλιοστών ή κάλαθο ρουκετών.

==

Μαχητικό F-15I πραγματοποίησε έκτακτη προσγείωση λόγω προβλήματος στα σκέλη προσγείωσης και απαιτούνται επισκευές. Είναι το δεύτερο περιστατικό ασφαλείας σε ισραηλινό F-15, ύστερα από την παρ’ ολίγον συντριβή αεροσκάφους του τύπο σε άσκηση στο τέλος Νοεμβρίου.

Στις γνωστοποιήσεις του Κογκρέσου για πωλήσεις DCS το 2021 περιλαμβάνεται η πώληση πυρομαχικών JDAM και SDB στο Ισραήλ ανώτατης αξίας 735 εκατ.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει εγκρίνει την απόκτηση 12 ελικοπτέρων CH-53K και επιθυμεί να υπογράψει τη σύμβαση πριν το τέλος του έτους. Στα ελικόπτερα θα τοποθετηθούν υποσυστήματα ισραηλινής προέλευσης, όπως σύστημα αυτοπροστασίας και κάσκα για χειριστές από την Elbit Systems. Το κόστος για 12 CH-53K αναμένεται να φτάσει τα 2,4 δις δολάρια. Μια συμπληρωματική παραγγελία 6 CH-53K προβλέπεται να ακολουθήσει μελλοντικά.

Στις 31/12 το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε την υπογραφή των συμβολαίων 12 ελικοπτέρων CH-53K και δύο (2) αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-46. Το πρώτο CH-53K θα παραδοθεί το 2026.

Λίβανος

Ο Λίβανος εξετάζει την ιδέα συγκρότησης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.

Συρία

Στις 28/12 έγινε ισραηλινή επίθεση στο λιμάνι της Λατάκειας.

-Ρωσική Επέμβαση

Η Ρωσία χρησιμοποιεί περιφερόμενα πυρομαχικά Lancet στη Συρία.

-Διεθνής Συνασπισμός

–Βρετανία

Βρετανικό Eurofighter κατέρριψε τον Δεκέμβριο εχθρικό μη επανδρωμένο αερόχημα πλησίον της βάσης al-Tanf. Ήταν η πρώτη κατάρριψη της RAF από το 1982.

–Γαλλία

Γάλλοι στρατιώτες είναι εφοδιασμένοι με συστήματα κατά UAS EDSA στην αεροπορική βάση στην Ιορδανία.

Στην αεροπορική βάση στην Ιορδανία γίνονται έργα υποδομών για την τακτικότερη φιλοξενία αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού A330 MRTT.

–ΗΠΑ

Έξι (6) τεθωρακισμένα οχήματα μάχης M2 Bradley εμφανίζονται σε οπτικοακουστικό υλικό σε περιοχή στη βορειοανατολική Συρία.


Σημείωση

*Στις 25/1/2019 η Ελληνική Βουλή αποφάσισε την αντικατάσταση του ονόματος πΓΔΜ για τα Σκόπια με το όνομα που περιέχει η Συμφωνία των Πρεσπών. Η Συμφωνία των Πρεσπών υπογράφηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση στις 12/6/2018.

Σχολιάστε