Εν Συντομία | Ειδήσεις (112)

21/10/2023 – 21/11/2023

Στιγμιότυπο από τη διαδικασία τοποθέτησης του ιστού PSIM στη φρεγάτα «Κίμων». (c) Naval Group

ΕΛΛΑΔΑ

Σε συνέντευξη την 1/11 στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας αναφέρει ότι μεταξύ των στόχων του υπουργείου είναι συντηρήσεις, εκσυγχρονισμοί πλοίων, συντηρήσεις οχημάτων, μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), ελικόπτερα.

Σε συνέντευξη στις 4/11 στην ιστοσελίδα CNN Greece ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης λέει ότι δίνεται προτεραιότητα αυτή την περίοδο στην ανάπτυξη προγραμμάτων για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων όλων των Κλάδων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Δούρειος Ίππος, τα προγράμματα ήταν: α) ενεργοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού οπλικού συστήματος MLRS και προμήθειας πυραύλων μέσου και μακρού βεληνεκούς, β) συμμετοχή στο δορυφορικό πρόγραμμα τηλεσκόπησης CSO (η ελληνική συμμετοχή είναι σε ποσοστό 2%), τεχνική υποστήριξη των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64, εν συνεχεία υποστήριξη ΑΣΕΠΕ και συναφούς εξοπλισμού, πρόσκτηση συστήματος UAV τύπου Heron I (άσκηση δικαιώματος προαίρεσης) και εν συνεχεία υποστήριξη, κατασκευή-αναβάθμιση υποδομών στην Κρήτη, προμήθεια 52 κατευθυνόμενων βλημάτων RAM.

Κατά την εφημερίδα Καθημερινή, το πρόγραμμα των μη επανδρωμένων Heron αφορά τρία (3) αεροχήματα.

Με βάση την ιστοσελίδα On Alert, το πρόγραμμα αγοράς των δύο (2) Heron ανέρχεται στα 22 εκατ. ενώ προβλέπεται και η υπογραφή σύμβασης για την τεχνική υποστήριξη, έναντι 4,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με τον Δούρειο Ίππο, στις 30/10 εγκρίθηκαν από το ΣΑΓΕ σχετικές μελέτες προγραμμάτων για αυτόνομα πυρομαχικά. Σε πρώτη φάση θα γίνουν προμήθειες συστημάτων για την κάλυψη αναγκών του ΓΕΣ και της ΔΕΠ.

Κατά το C4ISRNET, η πρώτη πτήση του μη επανδρωμένου αεροχήματος Αρχύτας αναμένεται τον Απρίλιο. Επιπλέον, δεν θα υπάρξει πρωτότυπο του προγράμματος μη επανδρωμένου αεροχήματος Grypas πριν εξασφαλιστεί ο πρώτος αγοραστής.

==

Σύμφωνα με τον Δούρειο Ίππο, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να παραχωρήσουν σε πρώτη φάση μόνο 62 τεθωρακισμένα οχήματα M2 Bradley.

Σύμφωνα με το περιοδικό Πτήση, το κόστος για κάθε από τα 62 Bradley υπολογίζεται σε 2 με 3 εκατ. ευρώ – ποσό που καλύπτει τη μεταφορά και εργοστασιακή τους συντήρηση.

Όπως γράφει ο Δούρειος Ίππος, εξετάζεται η εμπλοκή της BAE Systems στο πρόγραμμα των AAV στον τομέα υποστήριξης των οχημάτων σε βάθος χρόνου, γι’ αυτό υφίσταται το ενδεχόμενο τροποποίησης της LOA.

Με βάση το CNN Greece, το 75% του κόστους του προγράμματος εκσυγχρονισμού των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων M270 MLRS αφορά την αγορά πυρομαχικών.

Η Miltech Hellas αναδείχθηκε νικήτρια σε δημόσιο διαγωνισμό τον περασμένο Ιούνιο για την παράδοση περισκόπιων MLT-DTP-640 στον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) για αυτοκινούμενα πυροβόλα M109.

Στις 16/11 υπογράφηκε η 2η εκτελεστική σύμβαση της συμφωνίας-πλαίσιο που αφορά στην προμήθεια αλεξιπτώτων προσωπικού στατικού ιμάντα μετά εφεδρικών αλεξιπτώτων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Hellenic Defence, πέντε (5) σκάφη S-1200 Munin θα λάβουν τηλεχειριζόμενο σταθμού οπλισμού AGIL X 11 από τη Ρουμανία, που θα συμπαραχθούν από τα ΕΑΣ και θα φέρουν πολυβόλο M2HB 12,7 χιλιοστών.

==

Σε συνέντευξη στις 4/11 στην εφημερίδα Παραπολιτικά ο ΥΕΘΑ δηλώνει ότι το πρόγραμμα των νέων κορβετών είναι θέμα αξιολογικών κριτηρίων και αποφάσεων των αρμόδιων Γενικών Επιτελείων.

Στις 24/10 υπογράφηκε η πρώτη φάση σχεδίασης (διάρκειας 24 μηνών) της Ευρωκορβέτας. Όπως η Fincantieri αναφέρει, στο πρόγραμμα μετέχουν επίσημα η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Νορβηγία, ενώ η Ρουμανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι παρατηρητές. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν η ISD, η Hydrus Engeneering, η IDE, η Prisma Electronics, η FEAC Engineering και η Terra Spatium. Επίσης μετέχουν εταιρείες από τη Δανία.

Σύμφωνα με το Mer et Marine, το πρόγραμμα EPC θα είναι η βάση για την ανάπτυξη των μελλοντικών γαλλικών, ιταλικών, ισπανικών και ίσως ελληνικών κορβετών.

Η Naviris αναμένει για το πρόγραμμα EPC ακόμη ένα τετραετές συμβόλαιο.

Στις 8/11 τοποθετήθηκε ο κεντρικός ιστός PSIM στην υπό κατασκευή φρεγάτα FDI HN «Κίμων».

Όπως αναφέρει ο Δούρειος Ίππος, η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής ενημερώθηκε στις 2/11 σχετικά με το πρόγραμμα απόκτησης συμπληρωματικής ποσότητας αντιμέτρων τορπιλών από την ιταλική Leonardo για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), ύψους 14,3 εκατ. ευρώ.

Κατά τον Δούρειο Ίππο, εξετάζεται το ενδεχόμενο παραχώρησης 1 ή 2 επιπλέον παράκτιων περιπολικών Island στο ΠΝ.

==

Ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ανέφερε στον χαιρετισμό του για την Εορτή της ΠΑ ότι στους άμεσους στόχους του Κλάδου συμπεριλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών F-16 Block 50 και η είσοδος στην 5η γενιά μαχητικών.

Με βάση την Πτήση, η ΠΑ θα εκσυγχρονίσει όπως όλα δείχνουν τα F-16 Block 50 σε επίπεδο F-16V.

Σε επίσημη αφίσα για την Εορτή της ΠΑ παρουσιάζεται χειριστής μαχητικού Rafale με σκοπευτικό Targo II.

Σε podcast της Πτήσης αναφέρεται ότι το ελληνικό αίτημα για μαχητικά F-35 είναι για 20+4 αεροσκάφη.

Στις 9/11 ανατέθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στην Lockheed Martin σύμβαση ύψους 238 εκατ. $ για ανταλλακτικά που αφορούν αναβαθμισμένα ή καινούρια μαχητικά F-16 της Ελλάδας, της Ιορδανίας, της Ταϊβάν, της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης. Οι εργασίες του προγράμματος θα ολοκληρωθούν το 2033.

Φωτογραφία του λογαριασμού Snips στο X δείχνει περιληπτή βομβιδίων AFDS στη στατική έκθεση της 347Μ στο πλαίσιο της Εορτής της ΠΑ (σημ. ΙΔΒΑΜ: βίντεο στην έκθεση DEFEA 21 περιείχε στιγμιότυπο από πτήση αεροσκάφους του τύπου με το όπλο).

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα DefencePoint, το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο (ΑΑΣ) πραγματοποίησε σύσκεψη στις 23/10 στην οποία ενέκρινε την αναγκαιότητα-σκοπιμότητα της απόκτησης 14 νέων ελικοπτέρων AW139. Στόχος είναι η κάλυψη των αναγκών Έρευνας-Διάσωσης και το συνολικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει την αγορά 10 ελικοπτέρων διαμόρφωσης Έρευνας-Διάσωσης και 4 ελικοπτέρων διαμόρφωσης Έρευνας-Διάσωσης Μάχης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η LoR for LOA για μεταγωγικά C-130J αναμένεται να σταλεί στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους. Προηγουμένως στάλθηκε αίτημα Τιμής & Διαθεσιμότητας (P&A) για την προμήθεια 4+2 αεροσκαφών.

Στις 16/11 πραγματοποιήθηκε στην 112 ΠΜ η τελετή υποδοχής του αεροσκάφους Beechcraft King Air 360, το οποίο αγοράστηκε για τη διενέργεια αποστολών από αέρος ελέγχων. Το αεροσκάφος εντάχθηκε στην 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών.

Κατά το DefencePoint, 2 ελικόπτερα Super Puma έχουν αποσταλεί στην ελβετική RUAG για εργοστασιακή συντήρηση μέσω NSPA. Ακόμα 3 ελικόπτερα βρίσκονται στην ΕΑΒ.

==

Με βάση τον Δούρειο Ίππο, η συμμετοχή στο πρόγραμμα CSO θα προσφέρει 280 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης καθημερινά.

==

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας προγραμματιζόταν η μεταστάθμευση μεταξύ 5 και 8 μεταγωγικών C-130 των ΗΠΑ λόγω του Πολέμου στη Γάζα.

Σύμφωνα με εικόνες που παρουσιάζουν το CNN Greece και η Καθημερινή, στην αεροπορική βάση της Σούδας ήταν μέσα στον Οκτώβριο αναπτυγμένα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-46 και KC-135, μεταγωγικά C-130, μεταγωγικό C-17, αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών RC-135 και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων P-8.

Το NATO έχει επιλέξει την απόκτηση έξι (6) ΑΣΕΠΕ E-7A Wedgetail για τη μερική αντικατάσταση των υφιστάμενων E-3A Sentry.

Μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη Συνθήκη CFE ανακοινώθηκε στις 7/11 από το NATO πρόθεση αναστολής της εφαρμογής της ίδιας Συνθήκης. Η CFE ορίζει ανώτατες οροφές συμβατικών κύριων οπλικών συστημάτων για τους Στρατούς και τις Αεροπορίες των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.


ΚΥΠΡΟΣ

Εξελίξεις στις Ελεύθερες Περιοχές

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή Κύπρου, η Λευκωσία φέρεται να έχει δεσμεύσει ένα σημαντικό ποσό στον προϋπολογισμό του 2024 για την ενίσχυση των Τεθωρακισμένων.

Με αφορμή τον Πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς βρίσκονται στην Κύπρο ολλανδικά και γερμανικά μεταγωγικά αεροσκάφη, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε πιθανή επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από το Ισραήλ.

Στις 11/11 κατέπεσε αμερικανικό ελικόπτερο MH-60 ΝΑ της Κύπρου με συνέπεια τον θάνατο των πέντε (5) επιβαινόντων.

Βρετανική Δραστηριότητα

Στο Ακρωτήρι φέρεται να υπάρχουν οκτώ (8) μαχητικά Eurofighter της Βασιλικής Αεροπορίας.

Σε διαδικτυακή εφαρμογή καταγραφής πτήσεων εντοπίστηκε αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών Shadow R1 να απογειώνεται από το Ακρωτήρι.

Η Βρετανία αναμένεται να αποκτήσει έξι (6) ελικόπτερα Η145 για να αντικαταστήσει τα ελικόπτερα Puma HC2 σε Ακρωτήρι και Μπρουνέι.


ΤΟΥΡΚΙΑ

Στις 31/10 η Τουρκία αρνήθηκε τη διεξαγωγή νηοψίας από πολεμικό της Επιχείρησης Irini στο πλοίο «MV Kosovak».

==

Η Havelsan έχει επιδείξει εκτόξευση περιφερόμενου πυρομαχικού και πυραύλου METE από μη επανδρωμένο όχημα (UGV) Barkan-2.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε στις 29/10 την απόκτηση δεύτερου πλοίου διοίκησης αμφίβιων επιχειρήσεων από την Ισπανία. Ο ίδιος ανέφερε ότι θα ολοκληρωθεί μια ακόμα συμφωνία με τους Ισπανούς και θα αυξηθούν τα αεροπλανοφόρα σε (2) με μια βελτιωμένη έκδοση του «TCG Anadolu».

Ταυτόχρονα, η Τουρκία και η Ισπανία φέρεται ότι έχουν συμφωνήσει να μελετήσουν μια πιθανή συνεργασία για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα υποβρυχίων για την πρώτη, το οποίο θα βασίζεται στο ισπανικό S-80.

Στις 15/11 τοποθετήθηκε η τρόπιδα για τη δεύτερη φρεγάτα κλάσης I (μελλοντική «TCG Izmir»).

Στις 27/10 έγινε η πρώτη πτήση του μη επανδρωμένου αεροχήματος Bayraktar TB3, το οποίο προορίζεται για μελλοντική αξιοποίηση από το πλοίο διοίκησης αμφίβιων επιχειρήσεων «TCG Anadolu».

Στις 8/11 χάθηκε μη επανδρωμένο αερόχημα Aksungur του Τουρκικού Ναυτικού στο βόρειο Ιράκ.

==

Η Τουρκία έχει δείξει ενδιαφέρον για έως 40 (20+20) μαχητικά Eurofighter, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Yasar Guler.

Η Τουρκική Αεροπορία έχει φέρει σε νεότερο πρότυπο τέσσερα (4) από εννέα (9) μεταγωγικά A400M. Το δέκατο A400M παραδόθηκε στο συγκεκριμένο πρότυπο από κατασκευής.


ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

Βουλγαρία

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει εγκρίνει την απόκτηση 183 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων Stryker και 15 βοηθητικών φορτηγών από τις ΗΠΑ με κόστος 1,21 δις δολάρια. Για τον εξοπλισμό τους θα ακολουθήσουν το 2024 συμβόλαιο 65 εκατ. δολάρια για πυρομαχικά και 101 εκατ. δολάρια για κατευθυνόμενα Javelin. Οι παραδόσεις των Stryker θα αρχίσουν στο τέλος του 2025 και θα τελειώσουν το πρώτο τρίμηνο του 2028. Ο ρυθμός παράδοσης ανά μήνα υπολογίζεται σε 10 οχήματα.

Αυτή τη στιγμή είναι έξι (6) μαχητικά F-16 Block 70 για τη Βουλγαρική Αεροπορία σε διάφορα στάδια κατασκευής. Η παράδοση των πρώτων αναμένεται στο τέλος Μαρτίου 2025.

Κροατία

Η Dynamit Nobel Defence ανακοινώνει πως έλαβε συμβόλαιο από την Κροατία για την παραγωγή και παράδοση αντιαρματικών συστημάτων RGW90 HH έναντι 3,9 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής η Κροατική Αεροπορία έχει παραλάβει τρία (3) μαχητικά Rafale επί γαλλικού εδάφους. Σύμφωνα με τον Κροάτη πρωθυπουργό Andrej Plenkovic τα πρώτα έξι (6) Rafale θα φτάσουν στην Κροατία μέχρι τις 30 Απριλίου 2024.

Ρουμανία

Στις 7/11 πέντε (5) ολλανδικά μαχητικά F-16 έφθασαν στην αεροπορική βάση Fetesti, ώστε να αξιοποιηθούν για την κατάρτιση Ουκρανών πιλότων και τεχνικών στον τύπο.

Η Γερμανία θα αναπτύξει τέσσερα (4) μαχητικά Eurofighter και 150 άτομα προσωπικό στο τέλος του μήνα στη Ρουμανία.

==

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την πιθανή πώληση 54 αρμάτων μάχης M1A2 SEP v3 στη Ρουμανία, μαζί με συνοδευτικά υλικά και υπηρεσίες, με ανώτατο κόστος 2,53 δις δολάρια. Τα άρματα μάχης συνοδεύουν τέσσερα (4) άρματα περισυλλογής M88A2, τέσσερα (4) άρματα μηχανικού M1150, τέσσερα (4) γεφυροφόρα M1110 και 5.940 πυρομαχικά 120 χιλιοστών M1147 HEMP-T.

Σύμφωνα με περισσότερα στοιχεία, τα άρματα μάχης θα φέρουν την αποδεσμεύσιμη θωράκιση για πελάτες FMS.

Το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε στις 10/11 ότι το κόστος του προγράμματος νέου άρματος μάχης θα φτάσει το 1,07 δις δολάρια, ποσό που εγκρίθηκε από τη ρουμανική Βουλή.

Στις 9/11 έφθασαν στη Ρουμανία τα πρώτα 33 τακτικά οχήματα JLTV.

Η πρώτη φάση του προγράμματος νέου αυτοκινούμενου πυροβόλου αφορά 54 ερπυστριοφόρα, ενώ η δεύτερη φάση θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά 18 ερπυστριοφόρων και 36 τροχοφόρων.

Η Ρουμανία εκκινεί τη διαδικασία αγοράς έξι (6) ολοκληρωμένων αντιαεροπορικών συστημάτων SHORADS-VSHORADS για τον Ρουμανικό Στρατό και έξι (6) αντιαεροπορικών συστημάτων SHORADS και έξι (6) αντιαεροπορικών συστημάτων VSHORADS για τη Ρουμανική Αεροπορία. Το συνολικό κόστος των τριών προγραμμάτων προϋπολογίζεται σε 1,9 δις ευρώ. Ανάμεσα στα υποψήφια συστήματα θα μπορούσε να είναι τα γαλλικά MICA VL – Mistral 3, το αμερικανικό NASAMS, το γερμανικό IRIS-T SLS/SLM και το ισραηλινό SPYDER.

==

Ύστερα από τη διακοπή συνομιλιών με τη γαλλική Naval Group για κορβέτες Gowind 2500, το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας δεν διαπραγματεύθηκε με την ολλανδική Damen, επειδή δεν εντόπισε 50 εκατ. ευρώ που χρειάζονταν για την έναρξη των επαφών.

Τα κύρια μέρη του προγράμματος αναβάθμισης των τριών (3) πυραυλακάτων Tarantul του Ρουμανικού Ναυτικού αφορούν την αγορά (190 εκατ. ευρώ) και εγκατάσταση (41 εκατ. ευρώ) πυραύλων κατά πλοίων NSM, την τοποθέτηση νέου CMS (65 εκατ. ευρώ) και την εγκατάσταση νέου ραντάρ 3D με ενσωματωμένο IFF Mode 5 (79 εκατ. ευρώ).

Η Βουλή της Ρουμανίας ενέκρινε το πρόγραμμα απόκτησης 32 μαχητικών F-35A προϋπολογιζόμενης αξίας 6,5 δις δολαρίων.

Στις 10/11 αναμενόταν η παραλαβή του δεύτερου μεταχειρισμένου μεταγωγικού C-130H2 από τη Ρουμανική Αεροπορία.

==

Στις 11/11 παραδόθηκε το πρώτο ελικόπτερο S-70i Black Hawk στο ρουμανικό υπουργείο Εσωτερικών και αναμενόταν η παράδοση άλλων τριών (3) την ίδια εβδομάδα.

Σερβία

Στις 14/11 παραδόθηκε στη Σερβική Αεροπορία το δεύτερο μεταγωγικό C-295MW. Η Σερβία προμηθεύτηκε δύο (2) C-295, ώστε να αντικαταστήσει τα μεταγωγικά An-26, εκ των οποίων μόνο ένα (1) ήταν επιχειρησιακό. Τα δύο C-295 αποκτήθηκαν χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας. Σε διαμόρφωση MEDEVAC, το C-295 φέρει 24 φορεία.

Στις 19/11 είναι πιθανό να έφτασαν με μεταγωγικό An-124 παρτίδα επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος προηγήθηκαν τουλάχιστον δύο αφίξεις μεταγωγικών An-12, όπως γράφει η ιστοσελίδα Tango Six.


ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Αίγυπτος

Αυτοκινούμενο πυροβόλο K9A1 EGY και όχημα K10 παρουσιάζεται σε βίντεο του αιγυπτιακού υπουργείου Άμυνας. Στο ίδιο βίντεο επίσης εμφανίζεται μη επανδρωμένο αερόχημα June 30 (τοπική έκδοση του εμιρατινού United 40).

Με βάση το EDR Magazine, στο οπλοστάσιο των μαχητικών Rafale συμπεριλαμβάνεται η οικογένεια κατευθυνόμενων βομβών Al-Tariq.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal, η Ρωσία έχει ζητήσει περισσότερους από 100 κινητήρες ελικοπτέρων από την Αίγυπτο.

Κατά το Tactical Report, η Αίγυπτος είναι σε επαφές με τη γαλλική Safran Group όσον αφορά το μη επανδρωμένο αερόχημα Patroller.

Το ελαφρύ μαχητικό FA-50 προσφέρεται στην Αίγυπτο στο πλαίσιο του προγράμματος απόκτησης 48 αεριωθούμενων εκπαιδευτικών. Αντίπαλοι του νοτιοκορεατικού αεροσκάφους θεωρούνται το κινεζικό L-15 και το ιταλικό M-346.

Σε μελέτη του 2022 από το IISS η Αίγυπτος φέρεται να παρέλαβε τρία (3) συντάγματα αντιαεροπορικών συστημάτων S-300VM το 2017.

Ισραήλ

Σύμφωνα με το Airwars, από την ισραηλινή επίθεση στις 31/10 στην περιοχή Jabalia σκοτώθηκαν 126 πολίτες, από τους οποίους 69 ήταν παιδιά.  

Ο Ισραηλινός Στρατός έχει τοποθετήσει σε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα μεταλλική διάταξη πλέγματος για την καλύτερη προστασία του πύργου από όπλα που αφήνουν μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Όπως παρατηρεί ο λογαριασμός EvstPalaiologos στο Χ, το σύστημα σκόπευσης SMASH είναι σε υπηρεσία με τον Ισραηλινό Στρατό.

Μονάδες του Ισραηλινού Ναυτικού χρησιμοποιούνται για την καταστροφή παλαιστινιακών ταχύπλοων και την προσβολή χερσαίων στόχων στη Γάζα.

Φωτογραφία δείχνει ότι η κορβέτα Sa’ar 5 «INS Hanit» φέρει πυραύλους κατά πλοίων Gabriel V.

Στις 31/10 αντιβαλλιστικός πύραυλος οικογενείας Arrow αναχαίτισε πύραυλο εδάφους-εδάφους στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στις 9/11 αντιβαλλιστικός πύραυλος Arrow 3 αναχαίτισε στόχο που κατευθυνόταν προς το νότιο Ισραήλ.

Στις 2/11 ανακοινώθηκε από την Ισραηλινή Αεροπορία ότι μαχητικό F-35I κατέρριψε πύραυλο cruise.

Μεταξύ 7/10 και 23/10 υπολογιζόταν ότι 62 αμερικανικά και ισραηλινά μεταγωγικά αεροσκάφη είχαν παραδώσει όπλα και λοιπά στρατιωτικά υλικά στο Ισραήλ. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ από τις 7/10 ως τις 9/11 παραδόθηκαν περισσότεροι από 7.000 τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού με χρήση 123 μεταγωγικών αεροσκαφών και επτά (7) πλοίων.

Το Ισραήλ θα παραλάβει δύο αντιπυραυλικά συστήματα Iron Dome από τις ΗΠΑ μαζί με 312 πυραύλους Tamir.

Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν με 320 εκατ. δολάρια την παραγωγή περίπου 2.000 συλλογών ακριβείας SPICE για το Ισραήλ. Οι συλλογές θα κατασκευαστούν από τη Rafael USA, θυγατρική στις ΗΠΑ της ισραηλινής Rafael Advanced Defense Systems.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στοχεύει στη διάθεση 14 δις δολαρίων για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων του Ισραήλ. Ποσό 4 δις αφορά την επέκταση των αντιπυραυλικών – αντιαεροπορικών δυνατοτήτων (3 δις για έως 100 εκτοξευτές Iron Dome και τουλάχιστον 14.000 βλήματα Tamir, 1 δις για 650 βλήματα Stunner για αντιαεροπορικά συστήματα David’s Sling). Το πακέτο θα επιτρέψει στο Ισραήλ να επιχειρεί επιπλέον 25 συστοιχίες Iron Dome.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν αίτημα πώλησης 200 περιφερόμενων πυρομαχικών Switchblade 600 στο Ισραήλ.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο κινείται για τη μεταβίβαση στο Ισραήλ 2.000 πυραύλων Hellfire και 36.000 πυρομαχικών 30 χιλιοστών για επιθετικά ελικόπτερα AH-64, 57.000 πυρομαχικά 155 χιλιοστών, 400 όλμων 120 χιλιοστών, 1.800 φορητών εκτοξευτών M141 και 75 τακτικών οχημάτων JLTV.

Αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροχήματα MQ-9 και RQ-4 έχουν παρατηρηθεί σε διαδικτυακή εφαρμογή εντοπισμού πτήσεων να πετούν πάνω από τη Γάζα και το Ισραήλ.

Λίβανος

Η Γαλλία έχει υποσχεθεί να μεταβιβάσει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στον Λίβανο.

==

Σε μελέτη του 2022 από το IISS θεωρείται ότι η παραστρατιωτική οργάνωση Hizbullah διατηρεί 130.000 ρουκέτες και πυραύλους, η εμβέλεια των οποίων εκτιμάται από 8 έως 250 χιλιόμετρα. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν επίσης πύραυλοι με βεληνεκές 300 ή 500 χιλιόμετρα.

Συρία

-Διεθνής Συνασπισμός

–Γαλλία

Στην αεροπορική βάση στην Ιορδανία είναι αναπτυγμένοι περίπου 300 στελέχη (πιλότοι και λοιπό προσωπικό). Η βάση λειτουργεί από το 2014 και έχει κομβικό ρόλο στην Επιχείρηση Chammal.

–ΗΠΑ

Από τις 17/10 έως τις 26/10 οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία δέχθηκαν τέσσερις (4) επιθέσεις. Σε απάντηση προσβλήθηκα στις 26/10 δύο (2) ιρανικές θέσεις στη Συρία.

Στις 8/11 δύο (2) αμερικανικά μαχητικά F-15 έπληξαν εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων στην ανατ. Συρία, που χρησιμοποιούταν από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Μη επανδρωμένα αεροχήματα MQ-9 Reaper εκτελούν την πλειοψηφία των επιδρομών στη Συρία τους τελευταίους αρκετούς μήνες.

Σχολιάστε